Az esténként 19 órától látható Librettó stábja elviszi majd a nézőt készülő színdarabok próbáira, filmforgatásokra, a legfontosabb kiállításokra, de megismertet majd a legérdekesebb könyvújdonságokkal és zenei csemegékkel is. A műsor részeként jelentkezik 19 óra 30 perckor az M5 Híradó, amely után az adás a nap témájával zárul - mondta el az MTI-nek az M5 csatornaigazgatója.

Bán János hangsúlyozta: noha a Librettó igyekszik majd bemutatni a kulturális élet minden érdekesebb újdonságát, a műsor nem egyszerű programajánló lesz. Fontos szerep jut például a kritikának: a kulturális újdonságokat több szemszögből értékelik a megszólaló szakemberek.

"A kritika természetesen mindig kényes dolog, hiszen nem minden műről csak pozitív megjegyzések hangzanak majd el, de a néző számára fontosak lehetnek az eltérő megközelítések, szempontok, vélemények egy-egy alkotással kapcsolatban" - jegyezte meg a csatornaigazgató, hozzátéve: a műsorban nemcsak hivatásos kritikusok, művészettörténészek és esztéták szólalnak majd meg, hanem adott esetben például vloggerek is elemzik majd a könyveket, filmeket, kiállításokat.

Mint Bán János hozzáfűzte, szélesebb merítést nyújt majd a Librettó második, a nap témáját boncolgató része is, amelyben a művészeti élet újdonságai mellett kulturális-közéleti témák is helyet kapnak.

A Librettó után, 20 órakor kezdődik a korábbiaknál hosszabb Ez itt a kérdés: az M5 nézői kultúrpolitikai, történelmi és társadalmi vitákban mélyülhetnek el hétköznap esténként. A tervek szerint szó lesz a műsorban például a Színház- és Filmművészeti Egyetem struktúraváltásával kapcsolatos vitákról vagy a genderkérdés olykor erőszakos megjelenítéséről is az oktatásban - számolt be a tervekről.

Szintén újdonság, hogy vasárnaponként az Ez itt a kérdés különkiadásában portrébeszélgetéseket láthatnak a nézők a kulturális élet kiemelkedő egyéniségeivel.